TOP

Vraag-antwoord


Vraag en antwoord: Algemeen


De tandprotheticus kan beoordelen of de prothese versleten is of dat het volstaat om hem op de vullen (rebasing) voor een betere pasvorm.

Wat is een rebasing?
Een rebasing is een aanpassing van uw huidige gebit om de pasvorm te verbeteren. Door met uw kunstgebit een afdruk te maken van de kaak en dat in kunststof om te zetten, sluit het gebit weer beter aan op uw kaak en zal het beter blijven zitten.

Hoe lang gaat een gebitsprothese mee?
Dat is afhankelijk van verschillende factoren zoals kauwkracht, onderhoud, ruimte in uw mond, maar ook het slinken van de kaak speelt een rol. De zorgverzekering gaat uit van ongeveer 8 jaar.

Hoe wordt een nieuw kunstgebit aangemeten?
Het “aanmeten” van een nieuwe prothese gaat in vijf stappen.
1. Eerste afdruk, ook wel happen genoemd.
2. Individuele afdruk; met een lepel die speciaal voor uw kaak is gemaakt wordt een afdruk genomen waar alle details precies in worden geregistreerd.
3. Beet bepalen en tanden uitkiezen (kleur en vorm).
4. Passen in was; een proefpas van de prothese. In deze fase kunnen er nog aanpassingen worden gedaan.
5. Plaatsen van de nieuwe gebitsprothese.

Wie maakt het kunstgebit?
De tandprotheticus meet de prothese aan (happen, hoogte, vorm tanden kleur enz.). De tandtechnicus maakt met die gegevens het kunstgebit.

Wat is een klikgebit?
Een klikgebit wordt vastgeklikt op minimaal twee implantaten (kunstwortels), meestal bij mensen die last hebben van een loszittend kunstgebit. Vaak in de onderkaak, maar boven komt ook voor.

Wat zijn implantaten?
Implantaten zijn kunstwortels. Deze worden na onderzoek onder plaatselijkeverdoving in het kaakbot geplaatst door een implantoloog. Na ongeveer 3 maanden zijn deze vastgegroeid en wordt bij ons begonnen met het aanmeten van het klikgebit.

Wie gaat het klikgebit aanvragen voor mij bij de zorgverzekeraar?
Dat gaan wij voor u doen, samen met de implantoloog, na onderzoek van uw mond en kaakhoogte om te kijken of het mogelijk is.

Hoe vaak moet ik langskomen voor een klikgebit?
Voor het klikgebit zelf vijf keer, net als bij een normaal gebit. Hieraan vooraf één keer bij ons en twee tot drie keer bij de implantoloog. Het hele traject duurt ongeveer 5 maanden. Onderzoek, aanvragen, implantaten, maken klikgebit. Tijdens heel de behandeling kunt u uw bestaande prothese blijven dragen.

Wat en hoeveel is de eigen bijdrage?
De eigen bijdrage is dat gedeelte dat niet binnen het basispakket valt. Voor een boven- en onderprothese is dat ongeveer €250,-. Voor alleen een boven- of ondergebit is dat ongeveer €125,-.

Wat en hoeveel is het eigen risico?
In 2019 verrekent uw zorgverzekeraar de eerste €385,- met u als verplicht eigen risico, wanneer u een beroep doet op de zogenaamde tweedelijnszorg zoals specialist, medicijnen of opname in een ziekenhuis. Hier vallen ook onze kosten onder.

Kunt u voor mij rechtstreeks bij de zorgverzekeraar declareren?
Bij de meeste zorgverzekeraars declareren wij rechtstreeks. De eigen bijdrage verrekent de zorgverzekering dan later met u.

Vraag en antwoord: Overige vragen

Bent u gediplomeerd en officieel erkend?
Ja, zowel onze tandprothetici als onze tandtechnici zijn gediplomeerd. De tandprothetici zijn erkend door alle zorgverzekeraars.

Wat is een tandprotheticus?
Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten van kunstgebitten.

Wat is een tandtechnicus?
Een tandtechnicus is een specialist in het vervaardigen van alles wat met kunsttanden te maken heeft.

Wat moet ik meebrengen als ik de eerste keer bij u langskom?
Uw zorgpas en een identiteitsbewijs. Als zorgverlener zijn wij verplicht om de gegevens te controleren.

Krijg ik garantie en service op mijn nieuwe prothese?
U krijgt 1 jaar garantie op uw nieuwe prothese.

Vraag en antwoord: Reinigings-tips

Hoe onderhoud ik mijn kunstgebit:
Wat moet u vooral NIET doen:
Veel mensen gebruiken voor het reinigen van hun kunstgebit een bruistablet, maar dit brengt eerder schade toe dan dat het effectief is. Door de tablet wordt de prothese ruw, waardoor plaque en bacteriën zich makkelijk op het oppervlak van de prothese nestelen. Ook tandpasta veroorzaakt een ruwe prothese. Tandpasta, bedoelt om eigen tanden en kiezen schoon te poetsen: lees ‘schuren’, zorgen voor kleine krasjes in het kunstgebit.

Hoe onderhoud ik mijn kunstgebit:
Wat moet u WEL doen:

Poets dagelijks het kunstgebit met een zachte prothese borstel en zeep of afwasmiddel. Let op: door gebruik van zeep en water kan het kunstgebit glibberig worden en als deze in de spoelbak valt is de kans op een breuk erg groot. Leg een nat washandje onder in de bak of vul de bak voor een deel met water, dan kan er nooit wat gebeuren. Spoel dagelijks na een maaltijd het kunstgebit even schoon onder lauw stromend water. Wij adviseren om een kunstgebit ’s nachts uit te doen.

Tandsteen op uw prothese oplossen met azijn:
Tandplaque is nog weg te poetsen, maar wanneer dit niet wordt weggepoetst, wordt tandplaque tandsteen. Dit is niét meer weg te poetsen. Tandsteen voelt ruw aan en slaat wit uit als het kunstgebit droog is. Vaak ontstaat tandsteen onder de tong en aan de buitenzijde van de kiezen van de boven prothese. Tandsteen is niets meer of minder dan kalkafzetting. Leg daarom de prothese ’s-nachts in schoon water met een scheut natuurazijn. De ‘kalk’ wordt opgelost en is de volgende morgen makkelijk van het kunstgebit te poetsen.

Uw kunstgebit professioneel reinigen
In enkele gevallen kan een kunstgebit door de tijd en verkeerde reiniging niet meer met huis-, tuin- en keukenmiddelen worden schoon gekregen. Neem in dat geval gerust contact met ons op.

Úw glimlach , ónze zorg